Firefox 2.0 już dostępny
24 października 2006, 11:02W Sieci dostępna jest już najnowsza wersja przeglądarki Mozilli – Firefox 2.0. Zadebiutowała ona kilka dni po premierze swojego największego konkurenta – Internet Explorera 7.
Szkodliwy kod do lamusa?
21 października 2006, 10:21Intel twierdzi, że dzięki jego nowej technologii wszelkiego rodzaju wirusy, robaki, spyware i inny szkodliwy kod mogą już wkrótce przejść do historii. Mowa tutaj o technice LaGrande, zwanej obecnie Trusted Execution Technology (TXT).
Antyudarowe czerwone wino
17 października 2006, 10:11Czerwone wino chroni mózg przed skutkami przebytego udaru. Pijąc kilka kieliszków tego napoju dziennie, możemy więc pomóc sobie zawczasu.
Ciekawa konkurencja
11 października 2006, 16:17Przed najnowszą przeglądarką internetową Microsoftu ostatnie szlify. W bitwie pomiędzy Firefoksem a starszą wersją Internet Explorera z serii 6.x oba produkty trudno było porównać.
Jak ożywić martwą komórkę
28 września 2006, 16:53Przed pięćdziesięciu laty naukowcy odkryli organizm, który przeżył w puszce mięsa poddanej naświetlaniu. Deinococcus radiodurans, czyli "dziwna jagoda, zdolna przeżyć radiację", został potraktowany dawką 500-krotnie wyższą niż ta zdolna zabić człowieka.
Klawiatura zatrybiła
21 września 2006, 10:06Japoński producent, firma Elecom, zaprezentowała serię klawiatur wykorzystujących ciekawy system klawiszy. Urządzenia wyposażono w mechanizm, który ma, zgodnie z zapowiedziami producenta, znaczenie ułatwić wciskanie klawiszy klawiatury.
Hormony stresu na zespół stresu pourazowego
18 września 2006, 10:22Zastrzyki z naturalnym hormonem stresu pozwalają, przynajmniej u myszy, złagodzić objawy zespołu stresu pourazowego.
Moc tkwiąca w wodorostach wakame
12 września 2006, 12:27Badania na zwierzętach sugerują, że brązowe wodorosty, nazywane też wodorostami wakame, które stosuje się powszechnie w kuchni azjatyckiej (np. do zup i sałatek), zawierają składnik przyczyniający się do utraty wagi. Ten składnik to fukoksantyna, znana ze swoich właściwości "antycukrzycowych".
Żurawina zwalcza E.coli
11 września 2006, 13:24Pewna grupa tanin występująca w żurawinach potrafi uniemożliwić bakterii E.coli rozpoczęcie infekcji. Bakterie E.coli odpowiedzialne są za liczne trapiące ludzi przypadłości, od próchnicy, poprzez choroby nerek po zapalenie żołądka i jelit.
Stres przyspiesza postępy choroby Alzheimera
4 września 2006, 09:31Hormony stresu wydają się przyspieszać formowanie charakterystycznych dla choroby Alzheimera zmian w mózgu.
« poprzednia strona następna strona » … 138 139 140 141 142 143 144 145 146